Mikrogomba gyűjtemény

A Magyar Természettudományi Múzeum Gombagyűjteményét Istvánffy Gyula hozta létre 1889-ben. 1906-ig nem folyt rendszeres gyűjtés, és a gyarapodás elsősorban külföldi partnerektől kapott exsiccata példányokkal történt. 1906–1946 között Moesz Gusztáv dolgozott a gyűjtemény rendszerezésén, gyarapításán. Elsősorban a mikrogombák területén végzett kiemelkedő gyűjtőmunkájával gazdag duplumanyagot hozott létre, és egyre fokozódó cserét épített ki. A II. világháborúban a gyűjtemény jelentős része – közel 80 százaléka – elpusztult.
Moesz halála után Bohus Gábor lett a Gombagyűjtemény kurátora. 1958-ban Tóth Sándor személyében, önálló kurátora lett a mikrogomba-gyűjteménynek. Ő kiemelkedő mértékben gyarapította a mikroszkopikus gombák számát, elsősorban hazai gyűjtéseivel. 1967-ben vált meg a Növénytártól. 1968 és 2005 között a mikrogombák kurátora Gönczöl János volt, majd nyugdíjba vonulása után Révay Ágnes vette át a gyűjtemény kezelését.

A Gombagyűjtemény anyagának több mint 70 százaléka a II. világháború utáni időszakból, a mai Magyarország területéről, a további 30% elsősorban európai országokból származik.

Darabszám, típusanyag
Teljes tételszám: 106 000 kapszula (ennek 60 százaléka mikrogomba)
Típusok száma: 861

Hozzáférés
A Gombagyűjteményben a papírból hajtogatott kapszulákban elhelyezett példányokat kötegenként (fasciculus) kartonborítóba fogjuk össze. Ezeket légmentesen záródó, tűzbiztos alumíniumszekrényekben őrizzük. Az egyes szekrényajtók mögött 12 polc található. Az egyes nemzetségeket füzetben vezetjük, rendszertani hovatartozásuk jelölésével. A szekrények belsejébe szekrénykataszteri leltáríveket ragasztottunk. Az ívek az egyes polcokon elhelyezett példányok nevét és a kapszulák számát tartalmazzák. Az újonnan bekerülő kapszulákat a papírokon jelöljük. Ezek az adatok számítógépben is megtalálhatók.

A típuspéldányok a törzsgyűjteménytől elkülönítve külön szekrényekben találhatók. A típusok növekvő sorszámmal vannak ellátva. Az egyes példányok keresése vagy a sorszámuk alapján, vagy az ABC rendben készült listák alapján lehetséges.

A gyűjteménynek jelenleg nincs kurátora. Kérjük, hogy a kölcsönzéssel, helyszíni kutatással kapcsolatos kéréseket a tárvezetőnek, Locsmándi Csabának címezzék (locsmandi.csaba@nhmus.hu).