Harasztgyűjtemény

frissítve: 2021.03.04.

Általános bemutatás

A Harasztgyűjtemény a páfrányok, zsurlók és korpafüvek 197 nemzetségéhez tartozó példányait őrzi. A gyűjteményben a Kárpát-medencéből és a világ más részeiről származó anyag együtt kap helyet. Anyagának jelentős hányada megsemmisült a második világháború során. A veszteség egy részét pótolta, hogy az ELTE Növényrendszertani és Ökológiai Tanszékének növénygyűjteménye a Növénytárba került. A Harasztgyűjtemény folyamatosan bővül a friss gyűjtéseknek és különböző hazai intézményekből a közelmúltban ide került anyagok feldolgozásának köszönhetően. Jelenleg a herbáriumi lapok száma 54 200, ezzel a gyűjtemény Közép-Európa három legnagyobb harasztgyűjteménye közé tartozik.

Herbáriumi lapjaink jelentős része európai eredetű, ezen belül is a Kárpát-medence magasan reprezentált. Az érdeklődés főleg az innen származó Dryopteris- és Asplenium-fajok iránt jelentős, ezek taxonómiai revíziója szinte folyamatos a hazai és külföldi kollégák körében. Trópusi példányaink közül a legkeresettebbek Aloisio Sodiro XIX. századi ecuadori gyűjtései.

A gyűjteményben a nemzetségek Christensen rendszerét követve találhatók meg, nemzetségen belül pedig a fajok betűrendben követik egymást.

Gyűjteményvezető:
Tamás Júlia

Darabszám
Teljes példányszám: 54 200 felett

Hozzáférés

A gyűjteményben hagyományos módon lehet keresni fajnév szerint. A herbáriumi példányok kis részének cédulaadatai adatbázisban is megtalálhatók.

A gyűjtemény a gyűjteményvezetővel történt előzetes egyeztetés után látogatható. Helyszíni kutatásokra engedélyt legalább három munkanappal a tervezett látogatás előtt kell kérni.

A gyűjteményi anyag nagy része kölcsönözhető. A kölcsönzési idő típusok esetében 3-6 hónap, egyéb anyagok esetében maximum 12 hónap.

A példányok kölcsönvételére, illetve gyűjteménylátogatásra irányuló kéréseket Tamás Júliának címezzék (tamas.julia@nhmus.hu).

Galéria képei: