BHL – Európai Biodiverzitás-örökség könyvtár

A BHL-Europe célkitűzése, hogy elősegítse és továbbfejlessze a természettudományi múzeumok, botanikus kertek és intézményi levéltárak digitális könyvtárainak egységes rendszerben történő elérhetőségét. A projekt 13 európai intézmény együttműködésével valósult meg.

A biodiverzitásról szóló publikált irodalmak felhasználási lehetőségei tág területeket ölelnek fel, így hozzáférhetőségük elősegíti a kutatási munkákat, az oktatást, a biológiai diverzitás fenntartását és az ökoszisztéma szolgáltatások javítását, a védett területek kezelését, vagy akár a járványok elleni hatékony védelmet. Kulturális jelentőségük megmutatkozik a természettudományi, művészeti tanulmányokban és más, nem tudományos jellegű alkalmazásokban.

A BHL-Europe célja, hogy a biodiverzitás digitális könyvtárait összehangolt rendszerben elérhetővé tegye. Többnyelvű elérhetőséget biztosít a digitális tartalmak kereséséhez az Európai Digitális Könyvtáron (EUROPEANA) keresztül, ezen felül szintén többnyelvű, nagy teljesítményű portált működtet kifinomult keresési eszközökkel az információhoz jutás megkönnyítése érdekében.

A Magyar Természettudományi Múzeum az élő és az élettelen természet sokféleségével foglalkozó intézmények közül az egyik legjelentősebb Közép-Európában. A BHL-Europe és más, részben hazai finanszírozású projektek során sok tízezernyi oldalt digitalizáltunk. A több ezer publikáció háttéradatainak megadása és adatbázisba szervezése volt a legfontosabb eredményünk. E nélkül ezek a tételek csak az úgynevezett „szürkeirodalmat” gyarapítanák.