Fazekas biológiaverseny 2021 /2022

Fazekas biológiaverseny
 
 
 

A verseny felkészüléséhez segítségért KATTINTSON IDE!

A Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium illetve a Magyar Természettudományi Múzeum közös szervezésében meghirdetésre kerülő „Fazekas Biológiaverseny”
az általános iskola 7–8. évfolyamát és a középiskola 9–10. évfolyamátcélozza meg.

I. A verseny célja:

A versenyben részt vevő diákok készítsenek rövid, tartalmas pályázatot a múzeum kiállításaihoz és programjaihoz kapcsolódva, önálló kutatómunka keretében, a megadott témák egyikében.

II. A verseny menete:

A kétfordulós versenyt két korcsoport számára hirdetjük meg.

Az első fordulóban a versenyzőktől egy esszé összeállítását várjuk, a megadott két témából egyet kiválasztva,maximum 5 gépelt oldal + képes mellékletek terjedelemben. Ehhez a múzeum kiállításait információforrásként használhatják.

A legmagasabb pontszámokat elérő pályázókat egy második fordulóra hívjuk, melynek helyszíne a Magyar Természettudományi Múzeum. Itt a pályázók rövid, színes, maximum háromperces előadásban számolnak be pályamunkájukról, amelyet szintén egy szakértő zsűri értékel. A második fordulóban, amíg a zsűri dönt, a diákok egy játékos csapatversenyen vesznek részt. Ennek eredménye nem számít bele a verseny eredményébe.

III. A versenyre való jelentkezés, nevezés módja:

Neveznielektronikusan lehet, az alábbi e-mail címre küldött levéllel, mely tartalmazza:

 • a versenyző nevét,
 • iskoláját,
 • osztályát,
 • választott témáját,
 • a felkészítő tanár nevét.

Mindkét korosztály nevezését a szeipgreta@fazekas.hu, e-mail címre várjuk.

Nevezési határidő: 2021. november 26 (péntek).

 

A versenyre pályamunkát benyújtani szándékozó diákok a nevezés utáningyenesen nézhetik meg a Magyar Természettudományi Múzeum kiállításait a teljes felkészülési időszakban.

Egyes témákban a múzeum,szakértőinek bevonásával,konzultációs lehetőséget biztosít a versenyzőknek.Az időpontokról, a bejelentkezés módjáról és a kiállítások nyitva tartásáról hamarosan tájékoztatjuk a jelentkezőket iskolánk honlapján keresztül.

 

Az első forduló választható témái:

1.       Az általános iskolás korosztály – 7–8. osztályos tanulók – számára

a) Megalodon – tévhitek és valóság

Az óriásfogú őscápa (megalodon), mai ismereteink szerint a Földön valaha élt legnagyobb nagyragadozó cápa. Népszerű témája ismeretterjesztő filmeknek, előadásoknak, sőt még kalandfilm is készült a főszereplésével. Kövületeinek felfedezése óta számos tévhit terjed a fajjal kapcsolatban. Mi a legenda, és mi a valóság? A téma szakértői is erre keresik a választ.

b) A hölgymenyét és társai – menyétféle ragadozók Magyarországon

A Ragadozók rendjének családjai közül hazánkban a menyétféléknek él a legtöbb képviselője. Számos ökológiai fülkét foglalnak el. Közülük a hermelin lett 2021-ben az év emlőse. Kevesen tudják, hogy Sarolta (Sarold) fejedelemasszony neve törökül fehér hermelint jelent. A menyétfélékről még napjainkban is újabb és újabb információkat tudhatunk meg kutatók munkájának köszönhetően.

2.       A gimnáziumi korosztály – 9–10. osztályos tanulók – számára

a) Rudabányától Istállós-kőig – az emberi evolúció történetének hazai leletei

Az emberszabásúak, köztük az ember evolúciójának számos bizonyítékát megtalálták Magyarországon. Rudabánya, Vértesszőlős, Istállós-kő, Subalyuk, Szeleta-barlang - mind nemzetközileg is jelentős régészeti vagy paleoantropológiai lelőhely. A tudomány fejlődésével folyamatosan változik a felsorolt helyeken talált leletek megítélése, besorolása. Rudi, Samu és Gabi vizsgálatán keresztül egyre árnyaltabb képet kaphatunk az ember törzsfejlődésének egyes szakaszairól.

b) Kardfog – a csúcsragadozók fegyvere

A kardfog az evolúció során több rendszertani csoportnál konvergens módon kifejlődött. A szakértők többségének véleménye szerint magasan specializált csúcsragadozók fegyvere volt (Thylacosmilus, Nimravidák, Machairodontinae), azonban az egyes kardfog típusok használatával és valós funkciójával kapcsolatban még sok a bizonytalanság. Azonban modern vizsgálati módszerek segítségével és a fosszilis állomány gyarapodásával egyre pontosabb kép alakul ki ezen állatok életmódjáról.

 

A pályamunkák értékelési szempontjai:

 1. Külalak
 2. Tartalmi rész:
  • Témahűség
  • Logikus felépítés
  • Problémacentrikusság
  • Egyediség
 3. Forrás, irodalomjegyzék megfelelő feltüntetése

 

Az előadások értékelési szempontjai:

 1. Külalak
 2. Tartalmi rész:
  • Logikus felépítés
  • Előadókészség
  • Egyediség
 3. Forrás, irodalomjegyzék megfelelő feltüntetése

A verseny tervezett időbeosztása:

Előzetes regisztráció: 2021. november 26-ig a megadott e-mail címre (szeipgreta@fazekas.hu).

I. forduló pályamunkáinak leadási határideje 2022. január 31 (hétfő). Helyszíne a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium portája.

A pályamunkák értékelése, eredményhirdetése, 2022. március 07. (hétfő). Az eredmények rögtön felkerülnek a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium honlapjára (www.fazekas.hu).

II. forduló, döntő (prezentáció) 2022. április 08. (péntek). Helyszíne a Magyar Természettudományi Múzeum.

 
 

    

Rovat: