Segítség a szervezéshez

Kedves Pedagógus!

Néhány fontos és praktikus információval szeretnénk megkönnyíteni a múzeumlátogatás szervezését.

A múzeumlátogatás előkészítésében, tárlatvezetés vagy múzeumi foglalkozás előjegyzésében a 210-1085-ös telefonszámon vagy személyesen, az Információs pultnál kaphat segítséget.

Gyerekcsoportok számára az egyes korosztályok érdeklődési körének megfelelő múzeumpedagógiai foglalkozásokkal igyekszünk teljesebbé tenni a múzeumlátogatás élményét.
A múzeumpedagógiai foglalkozásokat korosztály szerinti bontásban találja honlapunkon.

A kiállítási épület megközelítése

Kiállítási épületegyüttesünk a VIII. kerületben, a Ludovika tér 2-6 szám alatt található.

Ha tömegközlekedéssel érkeznek:

 • Kék (3-as) metróval a Klinikák vagy a Nagyvárad térig,

 • 24-es villamossal a Nagyvárad térig kell utazni.

Aki a Nagyvárad tér felől érkezik hozzánk, annak ajánljuk, hogy a zajos Üllői út helyett tegyen egy sétát az árnyas Orczy-kerten keresztül.

Budapesti közlekedés során az általános- és középiskolás csoportok a BKK kedvezményes csoportos tanulójegyét vehetik igénybe. A kedvezményes csoportos tanulójegyet közvetlenül a BKK-tól kell igényelni. Pontos információ a BKK honlapján olvasható. 

A vidéki iskolás csoportok ingyenes vasúti utazásához szükséges fogadó nyilatkozat honlapunkról, az Információk menüpontból letölthető.

A kitöltött kérelmeket az 5. pontig kitöltve Word formátumban az muzeumpedagogia@nhmus.hu e-mail címre várjuk.

Bérelt busszal érkezőknek:

Korányi Sándor utcában a Ludovika téri kereszteződés előtt a látogatókat szállító buszok számára megállóhelyet alakítottak ki.

A Ludovika főépület előtti útszakaszokra a Nemzeti Közszolgálati Egyetem engedélyével rendelkező járművek hajthatnak be, a látogatóinkat szállító buszok visszafordulhatnak ezen az útszakaszon, de parkolásra nincs lehetőségük.

A Kiállítási Épület főbejárata előtt személygépkocsik számára van néhány parkolóhely.

Kérjük, parkolásnál vegyék figyelembe, hogy az épület előtti bekötőút kavicsos sávjára és a padkára nem lehet felállni. A helytelenül parkolókat a Közterület-felügyelet munkatársai bírsággal sújtják.

Az épületen belül:

 • Annak érdekében, hogy minél kevesebb értékes idő teljen el a látogatásból a ruhatárnál és a pénztárnál, javasoljuk, hogy érkezés után a csoport egyik kísérője fáradjon a pénztárhoz, míg a másik felnőtt kísérő a ruhatárban segédkezhet.
  Ruhatárunkban a be- és kipakolás megkönnyítése érdekében a csoportok számára különálló szekrényeket helyeztünk el. A hátizsákokat, a kézitáskánál nagyobb méretű táskákat és a kabátokat kérjük, a ruhatárban helyezzék el.

 • A Kupolacsarnokban kialakított Uzsonnázó részen lehetőség van az otthonról hozott szendvicsek elfogyasztására is. A csarnokból nyíló Kávézóban szendvics, sütemény, édesség, üdítő, kávé kapható. A kiállítások területén, a kiállítási tárgyakra való tekintettel, ételt és italt fogyasztani nem szabad. Kérjük, üdítőitalos palackokat se vigyenek be a kiállításokba.

 • Az épületben található lifteket a mozgásukban akadályozottak, az idősebbek, valamint a babakocsis látogatók könnyebb közlekedése érdekében működtetjük. A biztonságos működés érdekében kérjük, hogy csak az arra rászorulók használják őket!

 • A maradandóbb múzeumi élmény érdekében interaktív kiállításokat építünk, tárgyaink nagy részét nem helyezzük üveg mögé, jó részük karnyújtásnyi távolságról szemlélhető. A kísértés ellenére kérjük, ne érintsék meg őket, hiszen a bemutatott tárgyak mindegyike értékes múzeumi gyűjteményi anyag, köztük egyedi, pótolhatatlan darabok is vannak.
  Kiállításainkban tapintható tárgyakat is elhelyeztünk, ezeket külön ikon jelzi.

 • Kérjük, a múzeumlátogatás ideje alatt legalább egy felnőtt kísérő mindvégig maradjon a csoport mellett. A gyerekek viselkedése és fegyelmezése a pedagógusok és felnőtt kísérők felelőssége és feladata.

 • Javasoljuk, hogy jelöljenek ki az épületben egy találkozási pontot, arra az esetre, ha szétválik a csoport vagy valaki esetleg elmaradna a többiektől.
  Ha a csoport egy tagja elkallódik, kérje munkatársaink segítségét.

A helyszínen felmerülő kéréseivel és kérdéseivel bátran fordulhat a múzeum munkatársaihoz.
Információkérés e-mailben: info@nhmus.hu