STERNA

STERNA: Szemantikus web alapú tematikus Európai Referencia Hálózati Alkalmazások

A STERNA célja az Európai Digitális Könyvtárak támogatása a szemantikusan gazdagított digitális tartalmak integrálásával a természettudományok és tudománytörténet terén.

A STERNA az Európai Digitális Könyvtár (EUROPEANA) céljait támogatja digitális természetrajzi tartalmak szemantikus gazdagításával. A konzorcium 9 európai ország 12 multimédiás tartalomszolgáltatóját foglalja magába. Ezeknek a tartalmaknak a nagy része a biodiverzitás témaköréhez kapcsolódik, és kielégíti a különböző felhasználói igényeket a kutatástól a természetvédelemig, továbbá oktatási célokra és egyéb alkalmazásokra is használható. A résztvevő intézmények jelentős szakértői és módszertani ismerettel rendelkeznek a digitális tartalmakkal kapcsolatban.

A STERNA “referencia struktúrákon” alapszik, amelyekkel a különbözőszolgáltatók tartalmai összekapcsolhatóak szemantikus webtechnológiák segítségével úgy, hogy az adatokkal kapcsolatos helyi struktúrák változatlanok maradnak.

A Magyar Természettudományi Múzeum jelentős mennyiségű, nagyfelbontású metadatokkal ellátott digitalizált természetrajzi és tudománytörténeti tartalommal bír különböző nyelveken, melyek kiváló tesztobjektumai voltak a WEB2 világában alapvető fontosságú referenciastruktúrák alkalmazásához.