Alapítvány

Ajánlja fel adója 1%-át a Magyar Természettudományi Múzeumért Alapítványnak!

A Magyar Természettudományi Múzeumért Alapítvány a múzeumpedagógiai foglalkozások és a természetvédelmi célú kutatások mellett a múzeum állományvédelmi tevékenységét is kiemelten támogatja. Az alapítvány segítségével olyan fajok élethű preparátumai készülhetnek el, melyek a természetben már csak nagyon kis létszámban előforduló, nem gyűjthető fajokat képviselnek. Szakembereink életre keltik őket, hogy a jelen és a jövő generációi is találkozhassanak velük a múzeumban – ha már természetes élőhelyükön erre egyre kevesebb az esély.

Hogyan ajánlhatja fel adója 1%-át?

Adószámunk: 19674502-1-42

Az 1%-ról rendelkező nyiltakozatot innen letöltheti.

Előre is köszönjük, ha 1%-ával az alapítvány és a múzeum munkáját segíti!

Az alapítványról:

A Magyar Természettudományi Múzeum ásvány- őslény-, növény-, állat- és embertani valamint tudománytörténeti gyűjteménye nemzeti kincsünk része. Gyarapítása, megőrzése, feldolgozása, publikálása és kiállítások, közönségprogramok, múzeumi órák keretében történő bemutatása nemcsak a tudomány és a látogatóközönség, hanem egyúttal a környezet- és természetvédelem ügyét is szolgálja. Ezért az alapítvány anyagi eszközökkel támogatja a múzeum tevékenységeit.

Az alapítvány tevékenysége:
- támogatja a természettudományos kutatást és eredményeinek széles körben való megismertetését,
- támogatja a nevelést, oktatást, képességfejlesztést, ismeretterjesztést,
- támogatja a kulturális örökség megóvását,
- hozzájárul a természettudományos gyűjtemények kiegészítéséhez, bővítéséhez, megóvásához.


A Magyar Természettudományi Múzeumért Alapítvány részére az adó 1% felajánláshoz az adószám: 19674502-1-42.

Köszönjük, hogy 2018-ban támogatta alapítványunkat!

1% az örökkévalóságnak

2017-ben elpusztult a Nyíregyházi Állatpark két komodói varánusza, Florián és Durian. A három méter testhosszt is elérő komodói varánusz Indonézia nemzeti szimbóluma és tulajdona, kizárólag az indonéz állam engedélyével tartható a világ bármely állatkertjében. Kivételes lehetőség, hogy az elhullott példányok a budapesti indonéz nagykövetség közvetítésével, hosszas tárgyalások és külön szerződés alapján, múzeumunkba kerülhettek. A két varánusz preparálása több százezer forintos költség, és támogatásával Ön is hozzájárulhat, hogy magyar múzeumban most először mutathassuk meg a természetben kizárólag Komodón és néhány környező szigeten élő különleges hüllőket.

Kérjük, segítse adója 1%-ával, hogy Florián és Durian újjászülessen a Magyar Természettudományi Múzeumban, és élethű testtartásban preparálva várhassa a látogatókat kiállításunkban.

 

Köszönjük, hogy felajánlásukkal Önök is hozzájárultak a feldebrői gyapjasmamut-maradványok lelőhelyének feltárásához!

 

Az ásatás során két gyapjas mamut (Mammuthus primigenius) csontjai kerültek elő, mellőlük kisgerincesek maradványai és pattintott kőszilánkok is előkerültek. A lelőhely minden bizonnyal egy késő-jégkorszaki (késő-pleisztocén, késő-paleolit) ideiglenes ősember táborhely lehetett. Az ásatás során nem csak a csont- és kőeszköz maradványokat gyűjtöttek be kollégáink, hanem több mázsa löszös üledéket is iszapolásra és további vizsgálatokra.

Az ásatás vezetője Dr. Gasparik Mihály, paleontológus, a Magyar Természettudományi Múzeum Őslénytani és Földtani Tárának főmuzeológusa, a múzeumból rajta kívül Virág Attila, doktorandusz, az Őslénytani és Földtani Tár preparátora és Évinger Sándor, antropológus, az Embertani Tár főmuzeológusa vett részt a munkában. 4 egyetemi hallgató alkotta a derékhadat: Prónai Kitti, Szick Nóra, Riesenberger Mónika és Mikóczi Tünde, geológus hallgatók. A csapatot Rozsinszky Csaba Márk egészítette ki, aki külsősként már eddig is sokat segített a múzeumnak, az Embertani Tár munkatársai már tiszteletbeli antropológussá avatták, a mamut ásatása alatt pedig tiszteletbeli paleontológussá avanzsált. A munkát helyiek is segítették. Elsődleges érdemei természetesen a terület tulajdonosának, Farkas Gábor erdőmérnöknek vannak, aki annak idején értesítette a múzeumot, utána pedig mindenben készségesen segítette munkánkat. 11 éves kisfia, Bendegúz pedig – azután, hogy a második nap délutánján kilátogatott az ásatásra – igen tevékenyen részt vett a további feltáró munkákban. Ő találta meg például a legnagyobb limnokvarcit magkövet. Pál Ilona és Csipkés Klaudia szintén feldebrőiek, ők is részt vettek a munkában, Ili egyébként Budapesten tanul az ELTÉ-n, Klaudia még középiskolás.

Az érdekes és értékes jégkorszaki leleteknek nagy média visszhangja volt, többek között az RTL Klubon, a TV 2-n, az MTV-n a Deltában, az Agria Tévén, a rádiócsatornák közül pedig a Klub Rádióban szerepeltünk velük. Nyomtatott sajtóban a következő folyóiratokban jelentek meg riportok (teljesség nélkül): Heves Megyei Hírlap, Blikk, Bors, Délmagyarország, ezenkívül online megjelenéssel a Múzeum Facebook oldalán és Blogjában, valamint az Origo-n és a National Geographic-ban.

A vizsgálatok eredményeiről az alábbi publikációkban olvashatnak:

Gasparik M. (2012): Mamutvadászok a Mátraalján.- Élet és Tudomány 18: 548-549.

Gasparik M. & Virág A. (2012): Feldebrői zsákmány – Késő-jégkori mamutvadásztelep.- Élet és Tudomány 48: 1510-1513.  PDF

Gasparik M. (2012): Traces of mammoth hunters (?) from the vicinity of Feldebrő (North Hungary).- Guidebook & book of abstracts – International Conference, European Middle Palaeolithic during MIS 8 – MIS 3, culture – environment – chronology, Wolbrom, Poland, September 25th-28th, 2012.

 

Kézműves foglalkozásaink megvalósításában, preparátumok felújításában is sokat segítettek, köszönjük!