Museocaching

Találd meg a tárgyadat! 

Felfedezők nyomában – Hajsza téren és időn át

Megújult a Museocaching játékunk


Egy múzeum sok száz vagy ezer kiállított tárgya közt mindig van néhány, amelyik elkerüli a figyelmünket, rejtve marad, vagy valamiért különlegesebb, mint a többi.
Barangoljatok a kiállításban – sőt, a múzeum környékén is –, és feladványok alapján találjátok meg, majd fotózzátok le őket – de nem mindegy, hogyan.

Felfedezők nyomában – Hajsza téren és időn át

Barátaiddal üldögélsz egy békés péntek délutánon. Egyszer csak egy ütött-kopott csomagot hoz a postás. Kiderül, Báró Nopcsa Ferenc ük-ük unokaöccse vagy, a csomagban pedig az örökséged: egy állítólagos időgép lapul. A kalandos életű báró, aki egy személyben volt az első repülőgép eltérítő, kis híján Albánia királya és dinoszaurusz-kutató, nem csak térben, hanem időben is szeretett utazgatni, hol a múltba, hol a jövőbe. Reszketeg kézzel írt leveléből értesülsz, hogy Neked, késői rokonának egy utazást készített elő, melyben a cimboráit kell végiglátogatnod Borneótól egészen Mexikóig, különböző történelmi korokon át, míg végül őt magát is megtalálod.

Barátaid persze egy szót sem hisznek az egészből, heccelni kezdenek a furcsa, szerintük kitalált mesével. De te felbátorodva és bizonyításképpen megnyomod az időgépnek nevezett szerkentyű gombját, és ekkor elkezdődik életed legnagyobb kalandja: hajsza téren és időn át, a különös rokonod, a báró nyomában… 

A csomag mellé egy sor rejtvényt is kaptál, ezeknek a megfejtése mind-mind egy múzeumi tárgy lesz. A tárgyak mellett elhelyezett QR-kódokkal tudsz majd „elutazni” egy-egy tudós kalandorhoz, különböző földrészekre és történelmi korokba. Fejtsd meg a rejtvényeket, járd körbe a világot egyetlen óra alatt!

A játék menete

Amint megérkeztek a múzeumba és megváltjátok a belépőjegyet az állandó kiállításba, kérjetek egy MUSEOCACHING matricát az információs pultnál. Ragasszátok ki a ruházatotokra, jól látható helyre. Hogy ez miért fontos, arról majd később.

Kapcsolódjatok az MTM_Kiallitas Wifi-re, mert itt a belső hálózatunkon éritek majd el a feladványokat. A játékhoz szükségetek lesz egy QR-kód olvasó alkalmazásra. Másra nincs is szükség, a telefonnal a kezetekben keressétek a játék plakátját, és utána a megbújó tárgyakat.

Nem csak ennyiből áll a játék

Ha megtaláltátok a tárgyat, fotózzátok le, vagy készítsetek vele minél izgalmasabb, viccesebb szelfit. A képet a megtalált tárgy helyes nevével és a hozzá kapcsolódó felfedező nevével küldjétek el a Museocachingnek MESSENGER-ÜZENETBEN.
Fontos, hogy ne hozzászólásban, hiszen elvész a játék izgalma, ha felkerülnek a helyes megoldások. A bejegyzések alatti hozzászólásban érkezett megoldásokat nem fogadjuk el, a hozzászólásokat töröljük.

Ahhoz, hogy minél menőbb fotókat készítsetek, lehet, hogy néha a padlón kell csúszni, vagy tótágast kell állni – adott esetben az egyik barátod hátán – úgy, hogy közben a megtalált tárgy is látsszon a képen. A jól látható matrica azért fontos, hogy ilyenkor senkire se szóljanak a tárgyakat féltő, „kedvesen zord” teremőrök.
A tárgyakra és mások nyugalmára persze nektek is figyelni kell, erről is majd később.

A helyes megoldás feltétele tehát, hogy

- lefotózzátok a körmönfont feladványokkal leírt tárgyat, amire gondoltunk, és, hogy

- megírjátok a tárgy helyes nevét és a hozzá kapcsolódó felfedező nevét is az üzenetben.

December végéig várjuk a megfejtéseket.

Aki megtalálja az összes tárgyat, indulhat a fődíjakért.

Három fődíjat sorsolunk ki:

1. Foglalkozás a természetbúvár-terembe

2. Éves bérlet a múzeum valamennyi tagintézményébe (Budapest, Mátra, Zirc)

3. Belépő szabadulószobáink egyikébe

Viselkedési minikódex a MUSEOCACHING játékhoz – avagy mit illik, és mit nem egy kiállításban

A nyereményekért való indulás egyik kulcsa a minél különlegesebb fotók, szelfik készítése, amihez, mint fent írtuk, nem felétlenül a hagyományos látogatói viselkedés a járható út.
Azonban, mint ahogy neked is fontos, hogy jól érezd magad, másoknak is fontos, hogy nyugodtan nézelődhessenek a kiállításban. Nekünk pedig az is fontos, hogy a kiállított tárgyak épségben várják a látogatókat még hosszú ideig.
Ezért 5 pontban összeszedtük, mire figyelj feltétlenül a játék során.

1. Jól látható helyre tedd ki a játék kezdetekor az információs pultban kapott matricát. Ezzel jelzed a múzeum munkatársainak, hogy részt veszel a Museocaching játékunkban, ezért fotózol. 

2. A képek elkészítése során vedd figyelembe azt, hogy mások is vannak a kiállításokban, ne zavard őket.

3. A képeket úgy készítsd el, hogy azzal ne veszélyeztesd a múzeumi tárgyak, saját és mások épségét.

4. Ne lépj be a diorámákba, ne állj, ülj vagy feküdj a vitrinekre. 

5. A tárgyakhoz csak akkor nyúlj, ha mellettük az arra vonatkozó ikont megtalálod.

Adatvédelem

A játék a Facebook közösségi oldalon zajlik, az adatokat az általános adatvédelmi irányelveknek, és a Facebook adatvédelmi szabályozásának megfelelően kezeljük, csak és kizárólag a MUSEOCACHING játékkal kapcsolatban.

Aki a nyereményjátékban részt vesz, elfogadja, hogy az általa a játékban készített és beküldött képeket a múzeum a MUSEOCACHING Facebook-oldalon, valamint a múzeum saját Facebook-oldalán közzéteszi és marketingcélra felhasználja.

Ne feledjétek, a játék több fordulós. A második forduló 2019. március 10-én, a Beporzók napján zárul. 

Kövessétek a Museocaching Facebook-oldalát.

Sikeres barangolást! Találd meg a tárgyadat!