Makrogomba-gyűjtemény

A Makroszkopikus Gombagyűjtemény a bazídiumos gombák közül a makroszkopikus méretű fajok példányait őrzi. Rendszeres gombagyűjtés 1906-ig nem folyt, a gyűjtemény elsősorban exsiccata anyagokkal (Herpell) és ajándékokkal (Hazslinszky, Hollós anyaga) gyarapodott. 1889-ben Istvánffy Gyula megalapította a gombagyűjteményt, de a makroszkopikus rész csak a II. világháború után kezdett fejlődni Bohus Gábor és Babos Lórántné munkája eredményeként. A gyűjtemény ma is folyamatosan gyarapodik elsősorban magyarországi gyűjtésekből, különös tekintettel nemzeti parkjainkra. Legjelentősebb anyag a csiperkékből (Agaricus nemzetség) származik. A gombák preparálása a világon egyedülálló módon, a Bohus Gábor által kifejlesztett, ún. módosított Herpell-féle eljárással történik.

Locsmándi Csaba és Vasas Gizella 1991-ben kidolgozott a gombák fagyasztva szárításának (liofilizálásának) preparálási technikáját. Ezzel a módszerrel a begyűjtött gombák hosszú ideig megtartják eredeti színüket és alakjukat, így alkalmassá válnak oktatási, kiállítási és tudományos célra.

Munkatársak
Gyűjteményvezető: Locsmándi Csaba (locsmandi.csaba@nhmus.hu)
Preparátor: 

Darabszám, típusanyag
Teljes példányszám: közelítőleg 50 000  
Fajok száma: közelítőleg 4000
Típusok száma: 68
Könyvtári állomány: mintegy 200 szakkönyv és 1000 tudományos cikk különlenyomata

Nagygombagénbank
Locsmándi Csaba és Vasas Gizella 1990-ben felállította – Bohus Gábor régebbi tenyészeteit is felhasználva – a Magyarországon egyedülálló nagygombagénbankot, ahol jelenleg 586 gombaizolátumot őrzünk folyékony nitrogénben. Hazánkban ez az egyetlen, folyékony nitrogénben tárolt, magyarországi nagygombafajok izolátumait tartalmazó gyűjtemény, mely egyben mezőgazdasági és természetvédelmi genetikai erőforrás.

Hozzáférhetőség
A Makroszkopikus Gombagyűjtemény 70 százalékának (kalaposgombák és pöfetegfélék) adatai adatbázisban is megtalálhatók.
A gyűjtemény a gyűjteményvezetővel történt előzetes egyeztetés után látogatható: vasas@nhmus.hu.
Helyszíni kutatásokra engedélyt [link] legalább három munkanappal a tervezett látogatás előtt kell kérni.

Módosított Herpell-féle eljárással preparált nyárfa-pókhálósgomba (Cortinarius paracephalixus) típusanyaga (fotó: Vasas G.)