Arcrekonstrukciók gyűjteménye

Általános bemutatás

A gyűjtemény több, mint 300 koponya alapján készült plasztikus arcrekonstrukciót tartalmaz. Közülük a legrégebbi a 300 ezer évvel ezelőtt élt elődünk arcvonásait mutatja. A rekonstrukciók segítségével megelevenedik az elmúlt 6000 esztendőben a Kárpát-medencében élt ember.

Az ember eltűnődik egy-egy koponya láttán: milyen lehetett az egykor eleven emberi arc? Különös érzés belegondolni, hogy a csontváz néhai tulajdonosa valaha mozgott, falatozott, szeretett. Az pedig valóságos rejtélynek tűnhet, hogy szép vagy csúnya, fiatal vagy öreg volt-e. Pedig a tudomány segítségével ma már bármely ép koponyára visszavarázsolható az eredeti arc.

A plasztikus arcrekonstrukció első lépéseként gipszmásolatot készítenek az eredeti koponyáról. Az izmokat plasztilinből rekonstruálják, a szemet üveggolyóból, az orrot pedig viaszból készítik. A lágyrészeket a mimikai izmok rekonstrukciója alapján építik fel. Az arc húsos részét meghatározó helyekre a lágyrészek vastagságát jelölő töviseket rögzítenek. Az arcrekonstrukció készítés befejező szakasza az izmok beborítása "bőrrel" és az arc formáinak harmonizálása. Idősebb korban megjelennek a ráncok, melyek függenek a nemtől, és a tápláltság fokától is. A haj, a szakáll, a bajusz és a szemöldök rekonstrukciója a történeti kor és a népcsoport spanatjának, szokásainak megfelelően készül.

Az arcrekonstrukció hasonlít a néhai személy arcára, hiszen mindannyiunk koponyája egyéni, így a rekonstrukció eredményeként a koponyából adódó egyéni arcvonások elevenednek meg.

 

A gyűjtemény nagysága
300 egyén koponyájáról készített arcrekonstrukció.

Leltározási rend
Egyedi leltározás.

Keresési lehetőség
Leltárkönyv és táblázatkezelő segítségével a helyszínen kereshető.

Hozzáférés
A gyűjteményt a tárvezetővel való előzetes egyeztetés után a múzeum szabályzatának megfelelő módon lehet kutatási célokra felhasználni.

Munkatársak
Gyűjteményvezető: Gábor Emese

Irodalom