Természetbúvár szakkör

Koponyák világa
Április 12-én 15 órakor

Kedves fiatal Természetbúvár!

A történelmi időkben élt népességek csontmaradványait vizsgáló antropológusok számára a koponya az emberi csontváz egyik legtöbb információt hordozó eleme. A szakkörön az érdeklődők eredeti, régészeti feltárásokon előkerült Kárpát-medencei csontmaradványok segítségével ismerkedhetnek meg e testrész fő elemeivel, majd megtudhatják, hogy miként segíthet a koponya annak eldöntésében, hogy egy ismeretlen csontváz férfihez vagy nőhöz tartozott-e. Szóba kerülnek olyan egykori szokások, amelyek sajátos nyomokat hagytak a koponyán, így találkozhatnak jelképesen lékelt honfoglaló magyar vagy éppen mesterségesen torzított hun kori koponyákkal is. A koponya nem csak csontokat, de a rágásra szolgáló fogazatot is tartalmazza. A foglalkozás keretén belül a gyerekek megtanulhatják felismerni a szuvas fogakat, láthatják a fogszuvasodás kellemetlen következményeit, valamint azt, hogy miként dönthető el, valakinek még az életében vagy már csak a halála után (a földben) potyogtak ki a fogai. De a fogak hasznosak lehetnek a gyermekek életkorának becslésében is - a szakkörön ez a téma is szóba kerül majd. Végezetül találkozhatnak majd a koponyát ért harci sérülésekkel (például kardvágások nyomaival vagy nyíllal homlokon lőtt harcossal), és elsajátíthatják, hogy miként lehet könnyen és gyorsan megkülönböztetni egy a koponyát az ásatáson véletlenül ért sérülést az egykori, harcokban szerzett sebesülésektől.

Aki mindezt megmutatja: Évinger Sándor, antropológus

A szakkör keretében a kiállításokban többnyire nem látható, eredeti gyűjteményi példányokat vizsgálunk, határozunk, egyszerű kísérleteket végzünk, szakértő muzeológus kollégáink segítségével.

A gyakorlati tudnivalók: 
Minden hónapban egy szakköri foglalkozást tervezünk, amelyet a múzeum munkatársa vezet. 
Helyszín: MTM kiállítási épülete (Budapest, Ludovika tér 2-6.) 
Program időtartama: kb. 2 óra
A szakkör kezdete: 15 óra.
A programon való részvétel díja: 300 Ft/fő, az éves bérlet díja: 2400 Ft/fő (9 alkalom). A szakkörhöz bármikor csatlakozhatsz az év folyamán.

Kérjük, amennyiben szeretnél részt venni a szakkörünkön, jelentkezz az alábbi elérhetőségek valamelyikén:
A program szervezőjénél: Kispál István (06-1) 210-1075/3221,kispal.istvan@nhmus.hu,
 

Ne feledd, a tudomány menő! Gyere te is!