Műhelytitkok 2019

Vas Zoltán: Darazsak
Május 18-án 10-től 14 óráig


Programsorozatunkban bepillanthaszt muzeológusaink, preparátoraink munkájába. Interaktív bemutatójukon megismerheted 10 milliós gyűjteményünk méhány érdekes, féltve őrzött darabját. Kérdezd őket munkájukról, kutatási témájukról! Szombatonként 10.00 - 14.00 óráig.

MÁJUSBAN:

 

 

Magyarországon talán egyetlen állatcsoportot sem övez olyan mértékben eltúlzott félelem, mint a társas darazsakat. A jelenlétükre adott félelmi reakcióink pedig csak annak a valószínűségét növelik, hogy a darázs is fenyegetve érzi majd magát, és végül tényleg szúrásig fajulhatnak az események. Az életmódjuk, szokásaik megismerése viszont ad valamit, amit az ismeret nélküli félelem elvesz: azt hogy mindazért, amire képesek, „szeretet” nélkül is tudjuk csodálni őket, megadva nekik azt a „tiszteletet”, tartva tőlük pont annyira, ami ahhoz kell, hogy az esetek döntő többségében háborítatlanul megférhessünk egymás mellett. A körülöttünk élő társas darazsakat, azok elképesztően összetett életvitelét és építészetét, viselkedését a Hártyásszárnyúak gyűjteményének vezetője mutatja be, illetve a látogatók lehetőséget kapnak arra is, hogy belekóstolhassanak a mikroszkópos darázshatározásba.

 

 

MEGJELENT Vas Zoltán: Darazsak - Gesta Hymenopterum című könyve, mely a program ideje alatt is megvásárolható a múzeum pénztárában.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galéria képei: 
Rovat: