Komodói varánusz

Komodói varánusz (Varanus komodoensis)

A komodói varánusz a legnagyobb ma élő gyík a Földön. A hímek testhossza a 3 métert is meghaladhatja, de a nőstények is megnőnek 2,5 méteresre. Kkizárólag az Indonéziához tartozó Kis-Szunda-szigetek némelyikén fordul elő (Komodo, Padar, Rintja, Gili Motang és Flores).

Komodói varánusz (kép: György Zoltán) 

A komodói varánusz húsevő állat, elsősorban vaddisznókkal, szarvasokkal és vízibivalyokkal táplálkozik, de nem veti meg a döghúst sem, és néha még a saját fajtársait is elfogyasztja. Élő prédáját villámgyorsasággal elkapja és leteríti. Ez erős állkapcsának és éles fogainak köszönhető, de annak is, hogy állkapcsán két méregmirigy ül, amelyekből toxikus fehérjéket választ ki.

Komodói varánusz (kép: György Zoltán) 

Csak néhány évvel ezelőtt derült ki, hogy a komodói varánusz nőstényei szűznemzéssel is tudnak szaporodni. Állatkerti egyedeken figyelték meg, hogy hímek nélkül is képesek világra hozni utódokat.

Komodói varánusz (kép: György Zoltán) 

A faj igen sérülékeny, ezért intenzív természetvédelmi intézkedésekre volt szükség a fennmaradásához. Létrehozták a Komodo Nemzeti Parkot a főbb szigeteken, és két további rezervátumot egy kisebb szigeten, hogy megvédjék őket a kipusztulástól. A teljes világállomány nagyjából 6000 egyedre tehető, ami megoszlik a szigetek között.

Komodói varánusz (kép: György Zoltán) 

Emellett több, mint 30 állatkertben tartanak komodói varánuszt világszerte, ahol bemutatásuk mellett fontos tudományos megfigyeléseket is végeznek rajtuk. A múzeumi példányok igen ritkák; Magyarországon egyedül a Magyar Természettudományi Múzeumban látható egy preparált hím.

 

Szerző: Vörös Judit (Kétéltű- és Hüllőgyűjtemény)