A túlélő krokodil

A nílusi krokodil (Crocodylus niloticus) ragadozó hüllő, az Afrikában élő négy krokodilfaj közül a legnagyobb termetű. Testhossza a 7 métert is elérheti. A Magyar Természettudományi Múzeum Afrika-kiállításában az 50-es évek elején sorakoztak ezek a hidegvérű ragadozók, a történelem viszontagsága azonban csak egyikőjüknek kegyelmezett.

A krokodil az Afrika-kiállításban

A Magyar Természettudományi Múzeum híres Afrika-kiállítása 1949-ben nyílt meg a Nemzeti Múzeum épületében. A diorámák két hatalmas teremben mutatták be Afrika élővilágát. A kiállítás egyik népszerű része volt a „krokodilus-terem”, amelynek preparátumait Őry Sándor készítette.

1956. október 24-én gránát csapódott be a Nemzeti Múzeum épületébe. Az Afrika-kiállítás diorámái, amelyek állatait főként Kittenberger Kálmán és Széchenyi Zsigmond gyűjtötte, csaknem mind elégtek.

A túlélő krokodil és más hüllők

Őry Sándor krokodilpreparátumai szerencsére túlélték a tűzvészt. Az egyik sértetlen példány ma is a Magyar Természettudományi Múzeum Kétéltű- és Hüllőgyűjteményét gazdagítja.

A nílusi krokodil preparálás után… és napjainkban

Ez a több mint 60 éves krokodilpreparátum egyike a páratlan kincseknek, amelyek csodával határos módon fennmaradtak az utókor számára. Ilyenek még Kittenberger Kálmán és Xántus János által gyűjtött béka, agáma, gekkó, nyakörvösgyík és kígyó példányok.

Kittenberger Kálmán által Kelet-Afrikában gyűjtött namíb sziklaagáma (Agama planiceps)

Vietnamból származó közönséges repülőagáma, más néven repülő sárkány (Draco volans)

Xantus János Thaiföldön gyűjtött pöttyös gekkója (Gekko gecko)

 

Szerző: Vörös Judit, Állattár, Kétéltű- és Hüllőgyűjtemény

Szerkesztette: Kucska Krisztián