Zelena Veronika: UV fényen innen és túl

A kiállítás már nem látogatható!
Az UV fényen innen és túl c. kiállítás a Magyar Természettudományi Múzeum Ásvány- és Kőzettárának és Zelena Veronika képzőművész UV-fényre aktív alkotásainak tematikus metszetét mutatja be. A tárlat festményeket, különböző technikákkal készült művészeti alkotásokat, installációkat és ásványokat foglal magában.
Az ultra viola sugárzás más néven ibolyántúli sugárzás, a legkisebb hullámhosszúságú érzékelhető fény színe, mely emberi szemmel már nem látható. A Napból három fajta UV-sugárzás érkezik: UVA, UVB és UVC. A kiállított művek az UV fény festékekre gyakorolt hatását vizsgálják különleges módon szemléltetve, hogy általa miként változhatnak meg egyes rétegek és láthatatlannak gondolt részletek egy-egy kompozíción belül.
A négyféle tematikát felvonultató kiállításban feltérképezhetjük a pöttyök, a színváltások és a tárgyi elemekből építkező egyedi világok és képterek különleges esztétikáját.
 
A kiállítás megtekinthető: 2022. augusztus 6-tól
Helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum, Kiállítási Csarnok
A kiállítás már nem látogatható!
 
Zelena Veronika 2016-ban végzett a Képzőművészeti Egyetem festőművész szakán. Már egyetemi évei alatt körvonalazódott egyéni látásmódja, munkái főleg tájképek, kertek és növényi részletek ábrázolásai, és az azok absztrakciói közötti határ kereséséről szóló festmények, grafikák, installációk, videómunkák és fotók. Figurális motívumokból és intenzív színkavalkádokból építkező művei a természet és a társadalom viszonyára reflektálnak.
A színtévesztő tesztek alapjául szolgáló, úgynevezett „Ishiara elv” alapján készült képsorozatában a színeket, a pöttyökből összeálló formákat és azok látásra gyakorolt hatását vizsgálja. Festményein gyakran szerepelnek egymás mellett az erőteljes UV reagens színek és a visszafogott árnyalatok.