A mi jégkorszakunk

Megjelent Gasparik Mihály és Medzihradszky Zsófia könyve. 
Már kapható a múzeum pénztárában. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gasparik Mihály - Medzihradszky Zsófia:

A MI JÉGKORSZAKUNK - Pleisztocén élővilág a Kárpát-medencében

(könyvismertető)
Számunkra az a természetes, hogy Földünk sarki tájait: az Északi- és a Déli-sarkvidéket jelenleg összefüggő jégtakaró borítja, a többi területen pedig különféle növényzeti övek vannak, évszakok váltják egymást, télen általában sok helyen esik a hó. Bolygónk életében azonban ez nem mindig volt így, sőt történetének csak viszonylag rövid szakaszaira, a jégkorszakokra jellemző ez az éghajlat. 
Ha Földünk történetének eseményeit egyetlen naptári évben helyeznénk el, akkor egy-egy jégkorszak csupán néhány nap, esetleg egy-két hét lenne az esztendőből. 
A jégkorszakok széleskörűen otthagyták és otthagyják nyomaikat a Föld felszínén és az eltemetődött rétegekben, legyenek azok akár szárazföldi, akár jégbezárt vagy tengerfenéki üledékek. Igen sok tudományterület kutatja ezeket a nyomokat, valódi interdiszciplináris együttműködés alakult ki, hogy a jégkorszakok történetét minél jobban megismerjük. 

A könyvben kitekintünk a világba, sok esetben a teljes Európára, sőt néha távolabbi kontinensekre is, elsősorban mégis Magyarországról és a Kárpát-medencéről szól. A jégkorszak kutatása hatalmas, többdimenziós kirakós játék, amelyről előre tudjuk, hogy hiányos. A helyzetet nehezíti, hogy nem is látjuk magunk előtt a kirakandó képet, csak elképzelésünk van arról, hogy bizonyos részei hová is illenének. Könyvünkben ezeket a mozaikokat és az ezekből kirajzolódni látszó képet szeretnénk lehetőségeink szerint ismertetni.

A könyv a Magyar Természettudományi Múzeum pénztárában vásárolható meg.

Ára: 3900 Ft

 

Galéria képei: 
Részlet A mi jégkorszakunk című könyvből