A hazai őslénytan bázisa: a Magyar Természettudományi Múzeum

2021. szeptember 9-11. között immár 24. alkalommal rendezte meg a Magyarhoni Földtani Társulat Őslénytani és Rétegtani Szakosztálya a Magyar Őslénytani Vándorgyűlést, mely a hazai paleontológus közösség évente megrendezésre kerülő legnagyobb eseménye. E közösség legnagyobb szakmai bázisa a Magyar Természettudományi Múzeum, kiemelten az Őslénytani és Földtani Tár (ŐFT), valamint a Növénytár (NT). Az Őslénytani Tár teljes kutató és preparátor kollektívája, a Növénytani Tárból Erdei Boglárka, a gyöngyösi Mátra Múzeumból Fodor Rozália, valamint az ELKH-MTM-ELTE Paleontológiai Kutatócsoportjának (PKCS) kollégái szervezőként és előadóként is részt vettek az eseményen. 

A 24. Magyar Őslénytani Vándorgyűlésen résztvevő múzeumi kollégák (balról jobbra, fentről lefelé haladva): Szabó Márton ŐFT, Virág Attila PKCS, Szabó Bence PKCS, Magyar Imre PKCS, Pálfy József PKCS, Főzy István ŐFT, Szives Ottilia ŐFT, Pazonyi Piroska PKCS, Erdei Boglárka NT, Szentesi Zoltán ŐFT, Gasparik Mihály ŐFT, Dulai Alfréd ŐFT.

 A rendezvényt évről évre más helyszínen tartjuk, így a helyi őslénytani és rétegtani sajátosságokat a helyszínen tudjuk megvitatni, megtekintve a Kárpát-medence fontos őslénytani-rétegtani objektumait. Ezúttal a Zempléni-hegységben, a Nagyhuta község melletti Kőkapu Vadászkastély és Hotel volt a rendezvény bázisa. 

A rendezvényhez ebben az évben is kapcsolódott egy ún. „Nulladik napi” ismeretterjesztő program, melynek keretében idén a sárospataki MNM Rákóczi Múzeumának Lovagtermében tartott előadást Főzy István, akivel a helyi televízió rövid riportot is készített az előadást megelőzően. 

A konferencián a hagyományoknak megfelelően az első és a harmadik napon hangzottak el szakmai előadások: a kollégák összesen 5 szekcióban 25 előadást tartottak és 9 posztert mutattak be. A változatos program során a recens tornádóüledékektől a csillaghegyi vámpíron át a karni pluviális eseményig ismerhettük meg az aktuális eredményeket. A konferenciához kapcsolódó egy napos buszos terepbejárás ezúttal a Pálháza-Erdőbénye-Vizsoly-Tállya útvonalon történt. A terület sajátosságai miatt a terepi programban kainozoós lelőhelyek megtekintése szerepelt, külön kiemelve a legújabb rétegtani eredményeket, melyekről Haranginé Lukács Réka számolt be. A terepi megállóhelyek rövid bemutatása a konferencia-kiadványkötetében található.

Idén került sor a szakosztály három évenkénti rendes tisztújítására is. A Magyar Természettudományi Múzeum elismertségét a hazai őslénytani szakmai életben mi sem példázza jobban, minthogy 1978 óta három év kivételével az MTM kutatói (Kecskeméti Tibor, Vörös Attila, Hably Lilla, Pálfy József, Dulai Alfréd, Magyar Imre, Főzy István) töltötték be az Őslénytani és Rétegtani Szakosztály elnöki pozícióját. 2000 óta az elnöki székben az Őslénytani és Földtani Tár tárvezetői és kutatói foglalnak helyet.

A konferenciát a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával rendeztük. A támogatást részben a terepi program buszköltségére, részben az 52 oldalas absztraktkötet megjelentetésére fordítottuk. Az NKA pályázati keretből lehetőségünk volt még 6 hallgató teljes részvételi költségének fedezésére is. A hallgatói támogatásra a diákok a beadott előadás vagy poszter kivonattal pályázhattak, az absztraktokat a Magyarhoni Földtani Társulat Őslénytani-Rétegtani Szakosztályának vezetősége bírálta el. A jelentkezők száma 54 fő volt, akik 21 hazai és két külföldi intézmény képviseletében vettek részt a rendezvényen, illetve mutatták be az elmúlt év legérdekesebb őslénytani eredményeit. A rendezvényt a Magyarhoni Földtani Társulat Őslénytani-Rétegtani Szakosztályának vezetősége szervezte Főzy István elnök és Szives Ottilia titkár vezetésével.

Főzy István paleontológus nyilatkozik a sárospataki televíziónak.

Dr. Szives Ottilia, MTM, Őslénytani és Földtani Tár