Ezerszer - Lucza Daniella keramikus művész kiállítása

Kurátor: Néma Júlia DlA Ferenczi Noémi-díjas keramikus

Művész: Lucza Daniella keramikus
 

Lucza Daniella keramikus művész szerteágazó életművéből két reprezentatív szeletet emeltünk ki a rendhagyó kiállításra. Egyszerű, hétköznapi tárgyakat, melyek átszövik mindennapi életünket: tányérokat és csempelapokat.

Az ezer tányérból álló kiállítás installációjának pontosan ezer darab, ötszáz mély és ötszáz lapos tányérból álló készletét Lucza Daniella egy felkérésre, 2019-ben kezdte el készíteni. Két éven át dolgozott rajta, hosszabb-rövidebb megszakításokkal. A titokzatos megbízó nem határozott meg semmit, mindenben szabad kezet adott. Az elmélyült időszak alatt az évtizedek során kidolgozott forma- és színvilág egy páratlan kollekcióvá teljesedett ki.

A hosszú, küzdelmektől sem mentes alkotófolyamatban előjöttek a kedves ihlető motívumok: az erdélyi bokályok rajzolatai, a habánok cserepei, a középkori faragványok, Mátyás udvarának kályhái, csempéi, a festett kazettás mennyezetek, a hímes tojások írásai. Mindez a szépség, aminek szemléletére édesanyja, Györgyi néni tanította, erős szimbólumokat és összefüggéseket takar, melyek egyetemessé tágítják az egyedit.

Ehhez Daniella mindig egy központi motívumból indul és érzései szerint átírja, sajátjává alakítja. Személyes mintakincséből személyes univerzum születik a kezei alatt. Munkáját az agyag és az Istenbe vetett hit vezeti, a kerámia készítése a formálástól a tűzben átalakulásig egy folyamatos imádság, mely “ember-élet-Isten” kapcsolatáról szól.

E nagyszabású, ezer tányérból álló sorozat minden egyes darabja dunántúli agyagból készült, kézzel korongolt, és változatos motívumkinccsel egyedileg festett, írókázott, mázazott. A megfelelő hatások elérése miatt akár háromszor-négyszer is visszakerült a kemencébe, hogy újabb színekkel, mélységgel gazdagodjon, életteli és mozgalmas legyen.

A kiállításban bemutatunk továbbá különböző méretű, irizáló, lüszteres mázú kerámia képeket. Évekkel ezelőtt egy hatalmas kandalló tervezéséhez készültek a kisebb színtanulmányok és a nagyméretű lapok, melyekből néhány a Zsolnay gyárban kapott eozin mázat, más darabjai pedig Daniella műhelyében készültek gyöngyházfényű és bronz mázakkal. A feszített, sík lapokat tovább mintázta, szabdalta, hogy a fényt táncoltathassa. A képek egy nagyméretű tállal egészülnek ki. Daniella a fényre érzékeny felületeket addig alakította, míg el nem érte, hogy a lehető legjobban átsugározzon rajtuk munkájának két elemi mozgatója: a szabadság és a játék.

A tárlat 2023. április 30-ig tekinthető meg!

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!