Víz Napja a múzeumban

VÍZ NAPJA A MÚZEUMBAN
Március 23. 10.00 - 14.00


Készítette: James Lindsey at Ecology of Commanster, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1704189

Mik azok a makrogerinctelenek? Miért kell vizsgálni a vizeinkben leggyakrabban megtalálható ízeltlábúakat, puhatestűeket és férgeket? Hogyan segíthetik  a környezetünkben bekövetkező változások előrejelzését?

Programunkon megismerheted a vízi élővilág egy jelentős csoportjának, a vízi gerinctelen állatoknak az életközösségben betöltött szerepét. Megmutatjuk a legfontosabb vizsgálati módszereket, a leggyakrabban megfigyelhető ízeltlábúakat, puhatestűeket, férgeket. Ezek az állatok remek jelzői környezetüknek. Vizsgálatukkal, rendszeres megfigyelésükkel, elterjedési területeikben, egyedszámukban, összetételükben bekövetkezett változások feltérképezésével következtetni tudunk a környezetükben bekövetkező változásokra. Ez gyakran ránk, emberekre is közvetlen hatást gyakorol. Mészáros Ádám, a Pécsi Tudományegyetem biológus hallgatója élményszerű magyarázatokkal, konkrét élőlények bemutatásával vezeti be az érdeklődőket a makrogerinctelen fauna kutatásába.

Hallottál már a Ramsari Egyezményről? Tudtad, hogy az egyezményhez csatlakozó országok ígéretet tesznek a vizes élőhelyek védelmére? Magyarország már 1979-ben csatlakozott, hiszen több mint 260 ezer hektárnyi „Ramsari Területünk” van. Hogy melyek ezek, milyen természetvédelmi előírások vonatkoznak rájuk, és milyen szerepet töltenek be a kiemelt madár-élőhelyeken, megtudhatod múzeumpedagógusunktól, Kocsi Attilától.

1971. február 2-án egy iráni kisvárosban, Ramsarban tartott nemzetközi természet- és környezetvédelmi találkozón megfogalmazták és elfogadták az „Egyezmény a nemzetközi jelentőségű vadvizekről, különös tekintettel a vízimadarak élőhelyeire” egyezményt. Az 1975-ben életbe lépett megállapodáshoz Magyarország viszonylag korán, 1979-ben csatlakozott. A röviden csak Ramsari Egyezményként emlegetett dokumentum elsődleges célja az, hogy hatékony védelmet nyújtson az egyre fogyatkozó vizes élőhelyek számára.  Magyarországon 29 terület sorolható a "Nemzetközi Jelentőségű Vadvizek Jegyzékébe", így több mint 260 ezer hektárnyi „Ramsari Területünk” van.

 

Rovat: