Hortus Sempervirens – Kerner örökké virágzó kertje

Hortus Sempervirens, avagy a 18. századi könyvóriások virágoskertje

 

Idén szeptemberben ismerheti meg a közönség először a Magyar Természettudományi Múzeum könyvtárának féltve őrzött, értékes ritkaságait: a Hortus Sempervirens könyvsorozat nyolc óriáskötetét. A Hortus Sempervirens – Kerner örökké virágzó kertje című időszaki kiállítás 2020. szeptember 25-től 2021. március 8-ig látogatható a Magyar Természettudományi Múzeum kiállítási épületében.

A Hortus Sempervirens, Johannes Simon von Kerner (1755, Kirchheim unter Teck–1830, Stuttgart) dendrológiai érdeklődésű botanikus és illusztrátor kézzel illusztrált könyvsorozata. Az 1795–1828 között megjelent könyvóriások mérete: 65,5×49 cm. Az eredetileg 10 példányban elkészült sorozatból már csak 3 teljes könyvsorozat maradt meg. Ebből az egyik, 71 kötetből álló ritka könyvsorozat a Magyar Természettudományi Múzeum tulajdonában van.

„A Hortus sempervirens egyike a legritkább és legértékesebb botanikai műveknek”. /Moesz Gusztáv, mikológus

A 111 nm alapterületű kiállításon von Kerner akvarell festészetén keresztül a látogató megismerheti a botanikus által megörökített és leírt fajokat, bepillantást nyerhet a 18. század végén, 19. század elején készült könyvritkaságokba. A Hortus sempervirens sorozatban a szerző által érdekesnek vélt, vagy egzotikus növények latin nyelvű leírása, illetve a róluk készült, életnagyságú festmények tekinthetőek meg. Az élénk színekkel festett táblákat az adott növény egyes részeinek nagyított rajza egészíti ki. A kézi festésből eredő apró pontatlanságok, ecsethibák, a tökéletestől való bármilyen eltérés nem a mű értékét csökkentik; ellenkezőleg, ezek teszi igazán emberivé az alkotást.

A kiállítótér berendezésekor fontos szempont volt a műtárgyak védelme. Az UV fóliával fedett vitrinekben a könyvritkaságok mellett páratartalom- és hőmérsékletmérők kaptak helyet, valamint a kiadványok épsége érdekében nagyméretű, kifejezetten a könyvek számára tervezett, speciális könyvbölcsők készültek a múzeum kiállítás-rendezői műhelyében.

A látogatók a múlt csodás ábrázolásait összevethetik a kiállított egzotikus növényekkel, trópusi növényritkaságokkal is, amelyeket ELTE - Füvészkert kölcsönöz a kiállítás idejére.

A kiállítás látványvilága egy botanikus dolgozószobájának ódon hangulatát idézi fel, amelyen keresztül a látogató visszaléphet a múltba.

Belépőjegyek:

Felnőtt teljes árú jegy 2200 Ft / Kedvezményes ifjúsági jegy 6-26 éves kor között 1100 Ft / Családi jegy 5000 Ft / 6 éves kor alatt és 70 éves kor felett Ingyenes!

A belépőjeggyel a Magyar Természettudományi Múzeum állandó kiállításai, az időszaki kiállítások és a Dinókert is megtekinthető!