Műhelytitkok 2018

Október 20. Egykori népességek szokásairól valló koponyák
Évinger Sándor antropológussal

A történelmi időkben élt népességek csontmaradványai olyan sajátosságokat is rögzíthetnek, amelyekből az egykori kultúra vagy hitvilág egyes elemeire következtethetünk. A fej mesterséges deformálása, a sebészi és jelképes koponyalékelés szokása egyaránt e kategóriába tartozik, nyomukat pedig a koponyák őrzik meg az utókornak. Mindhárom szokás előfordult a Kárpát-medencében is.

A mesterséges koponyadeformálás, vagyis a fej formájának szándékos, egy kívánt alak elérését célzó megváltoztatása a szarmatákkal, valamint a hun törzsszövetséggel (feltételezhetően annak nagyrészt az alán és germán eredetű elemeivel) jutott el hozzánk.

A gyógyító célú, elsősorban harcokban vagy balesetekben szerzett koponyasérüléseket ellátó sebészi koponyalékelés több történelmi korszakban is előfordult a Kárpát-medencében, ám a csontleletek alapján a leggyakrabban, és egyúttal a legnagyobb szakértelemmel a honfoglaló magyarság alkalmazta.

A jelképes koponyalékelés onnan kapta a nevét, hogy e beavatkozás során nem nyitották meg ténylegesen a koponyacsontot, csupán a felszínébe véstek bele vagy kapartak ki belőle szabályos alakban. A szokás, néhány szórványos késő avar kori leletet leszámítva, egyértelműen a honfoglaló magyarokkal jelent meg a Kárpát-medencében. A világszerte ismert esetek mintegy háromnegyede a 10-11. századi magyarsághoz köthető. A beavatkozás lehetséges okáról több elképzelés is létezik, de a legvalószínűbb, hogy a kereszténység felvétele előtti hitvilágunkhoz kapcsolódhatott valamilyen módon.

A Műhelytitkok program keretében a látogatók testközelből (akár kézbe véve is) megismerkedhetnek a fenti szokásokra példaként szolgáló eredeti, Kárpát-medencei leletekkel. Megtudhatják többek között azt is, hogy miként, milyen módon lehetett „átformálni” a fejeket, hogyan végezték a sebészi koponyalékelést, vagy éppen kiknél fordult még elő a jelképes koponyalékelés a honfoglaló magyarokon kívül.

Esemény dátum: 
szombat, 2018, október 20 - 10:00