Anyának lenni – Kor- és kórtörténetek

Vajon mi a közös a Habsburg birodalom császárnője és szegény váci TBC-s tímárné sorsában? Milyen volt a születés Semmelweis Ignác munkássága előtt? Egykor élt nők csontjai, múmiái vallanak a szülésről, mikor az még életveszélyes volt mind az anya, mind a gyermek számára...

Élettörténetek, múmiák, csontok

Egy dokumentumfilm forgatókönyvét „lapozgatva” élhetjük át ismert és ismeretlen asszonyok sorsát Semmelweis koráig. A „szereplők” egyes szám első személyben mondják el életük meghatározó momentumát. A vallomások, a megmaradt emberi maradványok – múmiák, csontok –, arcrekonstrukciók nyomán megelevenedő élettörténetek megható és olykor szomorú sorsokat tárnak elénk.

200 éve született Semmelweis Ignác, az anyák megmentője

A kiállításban Semmelweis saját szavainak felelevenítésével mutatjuk be küzdelmes útját, rendíthetetlen szándékát a szülő nők segítésében. Ismerkedjen meg Semmelweis Ignác életével!

A szülés Semmelweis előtt

Semmelweis előtt a gyermekvállalás mellett számos egyéb nehézséggel is szembe kellett nézniük a nőknek. A szülő korú nők (15-35 év) halandósági mutatói minden történelmi korban rosszabbak, mint az azonos korú férfiaké. Ennek általános okaként a gyermekszülést és a szülés körüli komplikációkat szokták megnevezni.

Ma már kevésbé veszélyes a szülés, segít a modern orvostechnika

Napjainkban már természetesnek vesszük, hogy a jóléti társadalmakban a nők és férfiak egyaránt egészségesen élnek, s a gyermekvállalás sem jelent túl nagy kockázatot. Megtervezhetjük a születendő gyermekek számát, a szülés módját, helyét, sőt még időpontját is. A fejlett orvosi képalkotó eljárásoknak és diagnosztikának köszönhetően nyomon követhető a magzat fejlődése, előre megismerhető a magzatok száma, neme és kiszűrhetők a rejtett betegségek vagy a fejlődési rendellenességek. Mindez  még a 19. században sem volt evidens.

 kiállítás az időszaki kiállítások belépőjegyével tekinthető meg. 

Három másik időszaki kiállítást is megtekinthet egy jegy áráért!

     Felnőtt: 800 Ft

6-26 éves kor között: 400 Ft

62-70 éves kor között: 400 Ft

Csoportos belépőjegy általános és középiskolás csoportoknak tanítási időben: 400 Ft/fő

Válassza a kombinált jegyet, amellyel az állandó kiállítást is megnézheti!


A kiállítás a Semmelweis emlékév keretében valósul meg.

A Sanytol jóvoltából minden belépőjegy mellé termékmintát adunk ajándékba.

SANYTOL Fertőtlenítő Kéztisztító gél

Tudta, hogy a fertőző betegségek 80%-a kéz érintésével terjed? 10-ből 8 fertőző betegséget megfelelő kézhigiéniával meg lehet előzni. Ezért ma már nagyon fontos, hogy ne csak tisztítsuk, hanem fertőtlenítsük is kezeinket, méghozzá akkor, amikor arra szükségünk van. A SANYTOL olyan kézgél termékeket kínál, melyek ennek az igénynek megfelelnek. Hármas hatásuknak köszönhetően elpusztítják a baktériumok, vírusok és gombák 99,9%-át. Ugyanakkor kíméletesek a bőrhöz, hipoallergén, bőrgyógyászatilag és klinikailag tesztelt, pH semleges, parabén mentes termékek. Pumpás és praktikus, kis kiszerelésben is kapható, mely a táskában is elfér. A SANYTOL fertőtlenítő kéztisztító gél termékek használatához nincs szükség vízre, szappanra és törölközőre. Elegendő egy mogyorónyi kézgélt a tenyerünkbe adagolni és 45 másodpercig tenyerünket és teljes kézfejünket dörzsölni úgy, hogy a körmöket és az ujjak közötti területeket is vonjuk be. A SANYTOL fertőtlenítő kézgél használatát ajánljuk tömegközlekedés közben és után, orrfújás, köhögés, tüsszentés után, toalett használata után, ételkészítés, étkezés előtt, hazaérkezés után, illetve beteg emberrel történő érintkezést követően.